thart-optiek-slide-oogkwalen-1

Oogkwalen

Staar

Ooglensvertroebeling treedt bij iedereen op met ouder worden. Dit noemen we cataract of staar. Het is een normaal verouderingsproces van het oog en dus géén oogziekte. Het beeld wordt minder contrastrijk, vaak minder helder en verandert van kleur. Het gaat vaak zo langzaam dat we het nauwelijks merken. Tegenwoordig komt een (lichte) vertroebeling van de ooglens steeds vroeger voor. Dit kan te maken hebben met meer blootstelling aan straling, zoals uv- of omgevingsstraling, of voedingssamenstelling.  

Wat kunt u doen?
Uit onderzoek blijkt dat een verstoorde suikerstofwisseling een verhoogd risico geeft. Ook blijkt dat er een opvallend tekort is van vitamine B2, selenium, vitamine A, zink en antioxidanten (bijvoorbeeld betacaroteen en luteïne). Goede zonnebril en gezonde voeding kan het verouderingsproces van de ooglens vertragen.

Wat kunnen wij doen?
Een optometrisch onderzoek. Hierbij wordt de ooglens bekeken en beoordelen we of een doorverwijzing voor een staaroperatie noodzakelijk is. Tegelijkertijd worden mogelijke complicerende factoren onderzocht en als nodig een foto van het netvlies gemaakt. Eventueel verwijzen we u door naar een oogarts.  

Glaucoom

Glaucoom is een aandoening die schade aan de oogzenuw veroorzaakt. De oogzenuw kan dan alle signalen die het oog opvangt, niet meer zomaar doorsturen naar de hersenen. Dit leidt tot vermindering van het gezichtsveld. De door glaucoom ontstane schade kan niet meer worden hersteld, maar een tijdige opsporing en een goede behandeling kunnen verdere aantasting beperken. Meestal treedt glaucoom op in beide ogen, al kan het ene oog duidelijk meer zijn aangedaan dan het andere.

Risicofactoren zijn: veranderende oogdruk, familiaire omstandigheden (glaucoom in de familie), hogere leeftijd, hoge bloeddruk, sterke bij- of verziendheid (hoge min- of plussterkte), een inactieve leefstijl en bepaalde geneesmiddelen/ oogdruppels.

Wat kunt u doen?
De uitval in het gezichtsveld begint over het algemeen op de buitenrand van het gezichtsveld. In het beginstadium valt dit niet op. Daarom adviseren we één keer per drie jaar een preventieve screening te laten uitvoeren. In het vraaggesprek voor een oogmeting komt dit ook ter sprake. Zorg in ieder geval voor gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging.

Wat kunnen wij doen?
Eén keer per drie jaar een preventieve screening uitvoeren. Na elke oogmeting meten we de oogdruk en noteren dat in de computer. Bij een oogdruk tussen de 20 en 30 mm/Hg. maken we een dagcurve. Hierbij wordt op één dag op verschillende tijdstippen de oogdruk gemeten. Bij een oogdruk hoger dan 30 mm/Hg. maken we netvliesfoto’s die beoordeeld worden door de optometrist. Eventueel verwijdt deze hierna nog de pupil en controleert de oogzenuw en het netvlies. Indien nodig volgt een doorverwijzing naar de oogarts.

Mouches volantes/ Floaters

Veel mensen hebben bewegende troebelingen in het gezichtsveld. Deze troebelingen vallen niet altijd op. Ze zitten in het glasvocht en werpen een schaduw op het netvlies. Dit kan in allerlei vormen worden waargenomen: puntjes, stipjes, cirkels, slierten, vliegjes, wolkjes, spinnenwebben etc.

Deze troebelingen worden mouches volantes (vliegende muggen) of floaters genoemd. De troebelingen bewegen mee met de oogbewegingen en bewegen vaak nog na als het oog stilstaat. Hoewel deze glasvochttroebelingen hinderlijk kunnen zijn, beïnvloeden ze het gezichtsvermogen meestal niet.

Wat kunt u doen?
Aan deze klachten kunt u niets doen. Meestal went u in de loop der tijd aan de klachten en worden de zwevende vlekjes minder hinderlijk. Bij plotseling zien van veel (meer) glasvochtroebelingen en/of lichtflitsen, is een controle nodig.

Wat kunnen wij doen?
Met de EasyScan bekijken we of er netvliesafwijkingen aanwezig zijn. Bij afwezigheid is een behandeling vaak niet nodig. Als tijdens het oogonderzoek een netvliesafwijking wordt gevonden, dan verwijzen we direct door.

Lees meer over de EasyScan

Maculadegeneratie

Maculadegeneratie is een oogaandoening die schade veroorzaakt aan de macula (gele vlek). Hierdoor neemt de gezichtsscherpte af. De macula is het centrale deel van het netvlies en zorgt voor het waarnemen van details en kleuren, dus voor scherp zicht. Het is een veel voorkomende oorzaak van slechtziendheid.

Bij beschadigingen of slijtage van de macula zijn de beelden die u recht voor u ziet, wazig of vallen zelfs geheel weg. Met als gevolg: moeite met lezen en het zien van details in de verte. Kleuren worden fletser en soms kunnen rechte lijnen vervormd en kronkelig zijn. Deze aandoening ontwikkelt zich vaak geleidelijk. Het tijdig opsporen van maculadegeneratie is de beste bescherming tegen het verslechterde zien.

Risicofactoren zijn: hogere leeftijd, hoge bloeddruk, roken, blootstelling aan uv-licht, tekort aan vitaminen en mineralen, familiaire omstandigheden (maculadegeneratie in de familie), diabetes, inactieve leefstijl en een blanke huid.

Wat kunt u doen?
Draag een goede, beschermende (zonne)bril en zet bij langdurig beeldschermwerk (ook smartphone- en tabletgebruik) een blauwfilterbril op. Eet gezond en gevarieerd en zorg voor een gezonde, actieve leefstijl.

Wat kunnen wij doen?
Als de gezichtsscherpte afneemt en niet meer te corrigeren is met een nieuwe bril of contactlenzen, is een optometrisch onderzoek aan te raden. Een onderdeel van dit onderzoek is het beoordelen van de conditie van de macula. Voor dit onderzoek maken we netvliesfoto's en verwijden we eventueel de pupillen met enkele oogdruppels. Bij de constatering van maculadegeneratie door de optometrist zal deze u doorverwijzen naar de oogarts die zal starten met de behandeling en controle van de macula.

Droge/natte ogen

Tranen dienen vooral om het oog vochtig te houden. Bij elke knipperslag (ongeveer om de 5 seconden) wordt het traanvocht in een dun laagje gelijkmatig over het oog verdeeld. Veel mensen produceren echter onvoldoende traanvocht om de ogen voldoende vochtig te houden. Veel voorkomende symptomen zijn:

  • Branderige ogen
  • Jeukende en geïrriteerde ogen
  • Droog aanvoelende ogen
  • Zanderig gevoel
  • Overvloedig tranen
  • ‘Zware’ ogen
  • Afscheiding van slijm

In Nederland heeft ongeveer 10% van de bevolking last van droge/tranende ogen, met name mensen van boven de 40 jaar. Ook jonge mensen kunnen er last van hebben. Symptomen zijn bijvoorbeeld: irritatie, branderigheid, jeuk, niet lang kunnen lezen, lenzen niet kunnen verdragen.

Oorzaken van droge ogen:

  • Te weinig knipperen
  • Ouder worden
  • Roken
  • Hormonale veranderingen (zwangerschap/menopauze/medicatie)
  • Stress
  • Omgevingsfactoren (airconditioning/computerwerkzaamheden)
  • Vervuilde lucht (Randstad)
  • Inspanningen door lezen en televisiekijken

Wat kunt u doen?
Plaatsen van waterbakken aan de verwarming om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren kan al tot vermindering van klachten leiden. Ook kunt u nog denken aan een speciale (zonne)bril met curveglazen. Die zorgt dat uw ogen niet extra uitdrogen tijdens het fietsen of sportieve bezigheden. En regelmatig druppelen met zogenaamde kunsttranen helpt ook.

Wat kunnen wij doen?
In de winkel bieden we een groot assortiment van kunsttranen van Ursapharm en Alcon. Omdat een droog oog meerdere oorzaken kan hebben, is het verstandig te kiezen voor onze traanvochtscreening. We brengen het oog in kaart, onderzoeken de traanlaag en pakken samen met u in stappen de klachten aan. Mocht u ook een oogmeting willen, kies dan voor onze oogFitmeting. Hier is een traanfilmscreening bij inbegrepen. 

Diabetes retinopathie

Diabetische retinopathie is een complicatie van suikerziekte die de ogen aantast. Suiker heeft namelijk de eigenschap de bloedvaten van het hele lichaam te verzwakken. Zo ook de bloedvaten in en rond het netvlies van het oog. Bij diabetische retinopathie raken de fijne bloedvaatjes in het netvlies beschadigd en deze kunnen gaan bloeden of vocht lekken.

Er kunnen bloedingen ontstaan in het glasvocht. De bloedvaatjes kunnen afgesloten raken en nieuwe, zeer fijne zijtakjes krijgen die heel gemakkelijk bloeden. Ook kunnen nieuwe bloedvaatjes op het oppervlak van het netvlies of de oogzenuw ontstaan (vaatspruiten). Als het netvlies door bloedingen of lekkage beschadigd raakt, zijn de beelden die u ziet wazig. Deze aandoening ontwikkelt zich geleidelijk. Totdat het netvlies al sterk is aangetast, merkt u er weinig van.

Er zijn drie typen diabetes; jeugddiabetes, type 1 en type 2 (ouderdomsdiabetes). Voor elke diabeet geldt dat een regelmatige controle van het netvlies noodzakelijk is. Een verwijzing van een huisarts is dan nodig voor een screening bij de optometrist.

Wat kunt u doen?
Patiënten ervaren in het begin geen klachten. Later kan er wisselend scherp zien ervaren worden. Eventueel met floaters en met gezichtsvelduitval. Als u voor een onderzoek komt, worden uw pupillen verwijd. Een zonnebril mee en laten rijden, is gewenst.

Wat kunnen wij doen?
Bij mensen met diabetes mellitus is de kans groter dat afwijkingen aan het netvlies ontstaan. Die afwijkingen kunnen in het uiterste geval blindheid veroorzaken. Om dat voor te zijn, krijgen diabetespatiënten periodiek een oproep voor controle van het netvlies bij de optometrist. De controle duurt ongeveer 45 minuten, inclusief het druppelen van de ogen. Is er niets aan de hand, dan volgt pas na ongeveer een jaar een nieuwe oproep. Ziet de optometrist wel een afwijking, dan ligt er meteen een doorverwijzing naar de oogarts klaar. Ook de huisarts krijgt hiervan bericht.

Fixatie disparatie

Als u ergens naar kijkt moeten beide ogen naar hetzelfde punt kijken. Gebeurt dit niet goed, dan fixeert (kijkt) u disparaat (niet goed). De hersenen kunnen de beelden van de beide ogen niet goed tot één enkel beeld versmelten, waardoor het zicht onduidelijk wordt. Dit kan wazig zicht of onrustig gedrag veroorzaken. Onjuiste samenwerking van de ogen kan worden gesignaleerd met de volgende kenmerken:

  • Vermoeidheidsverschijnselen na inspanning
  • Hoofdpijn met name boven de wenkbrauwen
  • Branderige ogen
  • Nekklachten
  • Droge ogen
  • Lusteloosheid
  • Klachten met sporten of lichamelijke opvoeding
  • Balans en evenwicht is verstoord
  • Oog-handcoördinatie klopt niet
  • Tijdens de balsport kan men niet goed timen en/of inschatten op welke plek een bal aankomt
  • Klachten tijdens schoollessen
  • Slordig handschrift
  • Vinger gebruiken tijdens het lezen
  • Hardop lezen klinkt hakkelig
  • Niet goed kunnen lezen (hoe langer de zinslengte hoe moeilijker)
  • Niet horizontaal kunnen schrijven
  • De spaties tussen de geschreven woorden zijn onregelmatig.
  • Het kijken naar een beeldscherm levert hoofdpijn op
  • Zeer beperkt ruimtelijk inzicht van getekende driedimensionale vlakken op een plat vlak
  • Hoofd niet rechthouden tijdens de studie, een bal niet zien aankomen of uit een andere hoek dan de werkelijkheid

Herkent u dit? Maak dan een afspraak voor een FD-onderzoek.

Dyslexie

Dyslexie of iets anders?
Steeds vaker krijgt een kind ten onrechte de diagnose dyslexie, terwijl er eigenlijk iets heel anders aan de hand is. Veel kinderen kunnen simpelweg geholpen worden met een goede oogmeting. Niet iedere opticien is echter in staat om bijvoorbeeld een afwijking als fixatie disparatie op te sporen of een verborgen plus op te meten. ’t Hart Optiek & Optometrie in Vlaardingen heeft alle kennis en kunde in huis voor een uitstekende oogmeting waarmee misverstanden worden uitgesloten.
 
MKH-meting met Polatest
Waarom een Polatest of prismameting?
Soms geeft een traditionele oogmeting niet het gewenste resultaat, namelijk ‘zonder inspanning comfortabel zien’. De oorzaak kan een heteroforie zijn. Dit is een afwijking waarbij de ogen niet op de juiste manier samenwerken. Dit kunnen we opsporen met een prismameting of de Polatest. Deze Polatest is gebaseerd op de MKH-methode.

Heteroforie kan op elke leeftijd voorkomen met de volgende klachten:

  • Hoofdpijn die toeneemt naarmate de dag vordert;
  • Spanning in de nek en/of schouders;
  • Geïrriteerde ogen;
  • Concentratieproblemen bij het lezen, computerwerk of fijne handenarbeid;
  • Leesproblemen (de woorden zijn afwisselend scherp en onscherp);
  • Problemen om het beeld scherp te stellen bij afwisselend ver en dichtbij kijken;
  • Problemen om uw blik te fixeren op één punt zonder snel vermoeid te worden;
  • Verminderd dieptezicht en oriëntatieproblemen (vooral in het donker) en verhoogde lichtgevoeligheid;
  • Duizeligheid.

Wijst de screening uit dat u misschien heteroferie hebt? Maak dan een afspraak voor een gedetailleerde Polatest. Een bril met op maat gemaakte prismaglazen verhelpt uw gezichtsprobleem en de daarmee gepaarde (gedeeltelijk of gehele) klachten.

Maak een afspraak


Top